Koewacht, september 2005

Lieve vrienden, familie, collega's en donateurs

Ondanks de soms wat negatieve berichten in de media wordt er in Sri Lanka hard gewerkt om alle tsunami-weeskinderen weer een veilig thuis te geven. De opvang van kinderen als gevolg van de tsunami verloopt echter zeer traag. Unicef heeft nl. in samenwerking met de Sri Lankaanse Kinderbescherming strenge regels opgesteld voor de toewijzing van kinderen aan tehuizen. Eerst wordt uitgezocht of kinderen écht wees zijn, (geen vader èn geen moeder). Is dit het geval, dan wordt gekeken of er eventueel andere familieleden zijn die voor de kinderen kunnen zorgen. Zo niet, dan wordt een plekje in een tehuis gezocht. Maar Unicef is huiverig om de weeskinderen in bestaande tehuizen te plaatsen in verband met de verschillen in afkomst en milieu van de kinderen die door de tsunami wees zijn geworden. Unicef vindt dat je kinderen die door de tsunami getraumatiseerd zijn, niet bij wezen moet plaatsen waarvoor het proces tot wees anders is verlopen. Zo gaan er dus al gauw een paar maanden overheen voordat een kind is ondergebracht!

Tsunami-kinderen

Sucharitodaya heeft inmiddels vier tsunami-kinderen opgenomen: twee verstandelijk gehandicapte jongens en twee meisjes met een hartafwijking. Er worden nog ongeveer 10 tsunami-kinderen verwacht. Het tehuis krijgt echter, net als de andere tehuizen, slechts 2 euro per kind per maand. Zelfs in Sri Lanka kun je een kind hiervoor weinig bieden. Alle extra steun is daarom van harte welkom. Om de extra kinderen te kunnen opvangen is uitbreiding van de bestaande accommodatie absoluut noodzakelijk.

Pannendak

De bouw van een extra verdieping bovenop een bestaand gebouw is gestart! Wij hopen hiervan binnenkort foto’s te kunnen tonen. Wij zijn niet akkoord gegaan met het gebruik van het schadelijke materiaal asbest en het gebouw krijgt dan ook een pannendak, ook al valt dit duurder uit. De dakpannen blijven echter een punt van discussie. Dakpannen zouden kwetsbaarder zijn omdat de apen erop springen, waardoor zij sneller breken dan bijv. asbest. Inmiddels is bekend geworden dat er eventueel ook een mogelijkheid zou zijn om een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Wij gaan deze mogelijkheid onderzoeken en laten u zo snel mogelijk weten wat de uitkomst hiervan is.

Actie Bassischool Moerschans

Het eindejaarsfeest van Basisschool Moerschans op 1 juli jl. had dit jaar wel een heel bijzonder tintje. Het feest stond geheel in het teken van Sri Lanka en de opbrengst van alle activiteiten en spelletjes kwam ten goede van de uitbreiding van Sucharitodaya. Als klap op de vuurpijl werd onder het motto “een topper in je shopper” een leerkrachtenveiling georganiseerd: de juf en meester als bonusaanbieding! De leerkrachten hadden zich nl. bereid getoond om een activiteit voor kinderen te organiseren die per opbod werd verkocht. Zo kon je bieden op een juf die pannenkoeken kwam bakken bij je thuis, een meester die kwam oppassen of een juf die een verjaardagsfeestje voor je organiseerde. Het werd een geweldig succes en met de veiling alleen al werd 500 euro opgehaald! De totale opbrengst was 1500 euro. Wij willen alle juffen en meesters nogmaals danken voor hun inzet en uiteraard ook alle ouders die welwillend hun portemonnee hebben getrokken!

De kinderen van Basisschool Moerschans zamelen overigens al sinds september 2004 geld in voor Sucharitodaya. En dank zij het bezoek van Beryl de Schepper, die in februari 2005 over haar geboorteland kwam vertellen, weten ze inmiddels een heleboel over het tehuis en over Sri Lanka. In geuren en kleuren vertelde ze over de mensen, het land, het eten, de dieren en grote rondreis die ze in 2001 hadden gemaakt. Beryl had ook een video bij met beelden van het tehuis. Zo konden de kinderen met eigen ogen zien waar hun geld naartoe gaat. Door de spreekbeurt van Beryl is de inzamelingsactie veel meer gaan “leven” onder de kinderen.

 

Gevraagd: tweedehands brillen, pennen, ballonnen en restanten van medicijnen!

Hebt u nog een oude bril in de la (type “geen-gezicht-jaren-tachtig”)? Restanten van geneesmiddelen die u niet meer gebruikt? In Sri Lanka zijn ze er heel blij mee! Wij nemen de spullen mee op onze volgende reis. Neem even contact met ons op voor een afspraak over het afleveradres.

Lieve vrienden, familie en collega’s, nogmaals dank voor al uw belangstelling en steun. Hoewel de aandacht voor de rampslachtoffers in de media een beetje is weggezakt, blijft onze aandacht onverminderd uitgaan naar de mensen in Sri Lanka die onze hulp hard nodig hebben!

Wenst u deze nieuwsbrief regelmatig te ontvangen?

Vul dan het formulier in op website!

www.vriendenvoorsrilanka.nl

e-mail info@vriendenvoorsrilanka.nl

 

We make a living by what we get

but

we make a life by what we give

Winston Churchill

 

Comité van aanbeveling

J.Hoogenhuizen, RA, algemeen directeur BN International

Ing. J. van Seters, Regulatory Affairs Dow Benelux B.V.

Mr J. Seydlitz, Notaris, Notariskantoor Seijdlitz, Loof, Segers & Vroome